We strijden voor “TAAI”!!!!

20 jaar Stouten & Wijnen
Actie is afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 1.250 (240%)

Stouten & Wijnen 20 jaar. Dat willen we natuurlijk vieren met onze collega’s en onze klanten, maar we willen ook graag wat betekenen voor 2 hele bijzondere kinderen, namelijk Rive (10) en Jaivy (3) Smits. Beiden zijn “taaie” kinderen. Zij hebben Cystic fibrosis! (Taaislijm ziekte).

Dat Rive echt een “taaie” is dat heeft ze begin dit jaar wel bewezen. Zij is namelijk voor Zappsport het ijs op gegaan. Ze heeft deelgenomen aan het Zappsport Schaatsteam onder begeleiding van Jochem Uytdehaage en is in enkele maanden gaan trainen voor de alternatieve Elfstedentocht voor Kids in Biddinghuizen. Op 15 januari heeft ze 9 kilometer afgelegd en laten zien dat taaislijmziekte geen beperking hoeft te zijn. Misschien hebben jullie haar bij Zappsport wel gezien?

Wat is CF?

In ons lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm is belangrijk, want het helpt bij het afvoeren van bacteriën en bijvoorbeeld stofdeeltjes die zijn ingeademd. Ook transporteert het slijm enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als je Taaislijm heb, is het slijm juist erg taai en dik. Omdat dit taaie slijm niet goed de afvalstoffen en enzymen kan afvoeren, ontstaan er overal in het lichaam ophopingen van dit slijm. Vooral in de longen veroorzaakt dit problemen. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en leidt tot benauwdheid. Als je Cystic fibrosis heb, is ademhalen niet altijd even gemakkelijk. Ook veroorzaakt het taaie slijm littekens in de alvleesklier (die de enzymen afscheidt) en de lever. De longen, alvleesklier en de lever kunnen door cystic fibrosis dus niet meer of niet goed functioneren. Ook de darmen kunnen verstopt raken, omdat de enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten er niet meer voldoende terecht komen. Helaas is deze erfelijke ziekte nog steeds ongeneselijk. Vorig jaar waren er 1500 mensen (waaronder 650 kinderen) met Taaislijm in Nederland. De levensverwachting nu is ci 40 jaar.

Er is veel geld nodig voor onderzoek naar medicijnen om Rive, Jaivy en andere taaie kinderen een betere toekomst te kunnen bieden. Bij ons 20 jarig bestaan willen we even extra stilstaan hierbij. Dit doen wij (Stouten & Wijnen) door een mooie donatie aan het CF fonds. Mocht je van plan zijn geweest iets te geven voor ons 20 jarig jubileum, dan zouden wij je willen vragen om in plaats daarvan een bijdrage te doen aan het CF Fonds om Rive en Jaivy een betere toekomst te geven. Dit kun je doen door hier te doneren.

Onze hartelijke dank hiervoor, ook namens Rive en Jaivy!

Co en Patricia

Bekijk alle
01-11-2017 | 16:05
31-10-2017 | 16:56 Als je een uitnodiging krijgt voor een feest geef je een cadeau, en je voldoet zo goed mogelijk aan de de wensen van de gastheer/vrouw.
31-10-2017 | 12:51 20 jaar, een hoogtepunt voor Stouten & Wijnen! En wat mooi dat jullie er voor hebben gekozen dit doel te ondersteunen. Ik draag er graag aan bij.
28-10-2017 | 13:11 Alle kinderen en volwassenen hebben recht op een zo'n gezond mogelijk leven!!!
26-10-2017 | 15:07