Collecte groningen

Natascha Rongen-wagenaar
Qr
van totaal € 1.000 (78%)

Wij zijn justin en alisha , en wij hebben cf. ook wel taaislijmziekte of cystic fibrosis genoemd, Wat is CF?

In ons lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm is belangrijk, want het helpt bij het afvoeren van bacteriën en bijvoorbeeld stofdeeltjes die zijn ingeademd. Ook transporteert het slijm enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als je Taaislijm heb, is het slijm juist erg taai en dik. Omdat dit taaie slijm niet goed de afvalstoffen en enzymen kan afvoeren, ontstaan er overal in het lichaam ophopingen van dit slijm. Vooral in de longen veroorzaakt dit problemen. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en leidt tot benauwdheid. Als je Cystic fibrosis heb, is ademhalen niet altijd even gemakkelijk. Ook veroorzaakt het taaie slijm littekens in de alvleesklier (die de enzymen afscheidt) en de lever. De longen, alvleesklier en de lever kunnen door cystic fibrosis dus niet meer of niet goed functioneren. Ook de darmen kunnen verstopt raken, omdat de enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten er niet meer voldoende terecht komen. De levensverwachting nu is 35/40 jaar.

Momenteel is er heel veel onderzoek naar deze ziekte.
En hopen we dat net dat ene medicijn er is dat ook ons kan helpen, en natuurlijk iedereen die cf heeft. Help ons om zoveel mogelijk in te zamelen zodat er nog meer onderzoek gedaan kan worden

Bekijk alle
13-02-2019 | 19:49
15-08-2018 | 21:51
15-08-2018 | 18:15
09-11-2016 | 09:53
15-08-2016 | 21:50 Als je het zelf erg dicht bij je hebt staan, zou je het ook erg waarderen dat je ook gesteund word door deze "ziekte" daarom een kleine bijdrage!